VS-staat Wisconsin maakt zich op voor hertelling van stemmen presidentsverkiezingen

VS-staat Wisconsin maakt zich op voor hertelling van stemmen presidentsverkiezingen

Officieel lijkt het zo ver nog niet te zijn, maar het campagneteam van de Groene presidentskandidate Jill Stein heeft de kiescommissie van de staat Wisconsin laten weten een hertelling van de stemmen bij de presidentsverkiezingen te zullen vragen, zo staat op de website van de Amerikaanse staat te lezen. Stein speelde nauwelijks een rol in de stembusslag voor het Witte Huis die door de Republikein Donald Trump is gewonnen. Maar de laatste tijd zijn er berichten over mogelijke onregelmatigheden bij het stemmen met stemcomputers. Waar Trump tijdens de campagne herhaaldelijk had gezegd dat de stembusgang in zijn nadeel zou “geritseld” zijn, zou hij daarentegen voordeel uit die “anomalieën” hebben geplukt.
Dit zou dan in het bijzonder in de staten Wisconsin, Michigan en Pennsylvania zijn gebeurd, en waardoor de balans in het Electoral Collega naar Trump is overgeheld, ten nadele van de Democrate Hillary Clinton.

“Niet om Clinton te helpen” maar in het belang van de “integriteit van de verkiezingen”, wil de campagne Stein stemmen herteld zien in die drie staten. Zij heeft naar eigen zeggen reeds het geld voor zo een operatie in Wisconsin en Pennsylvania.
De deadline voor het officieel aanvragen van een hertelling is Wisconsin is om 00.00 uur Belgische tijd in de nacht van vrijdag op zaterdag. Bovendien geldt het “boter bij de vis” principe: de kandidaat moet eerst de hele vereiste som voor een hertelling betalen vooraleer die mag opstarten.
Wisconsin heeft alvast zijn electoraal personeel gemobiliseerd om de totale kost te berekenen.

bron: Belga