Testfase versmalling E40 start niet voor normalisatie situatie

Testfase versmalling E40 start niet voor normalisatie situatie

De testfase voor de vermindering van het aantal rijstroken op het einde van de E-40 uit Leuven zal pas in het voorjaar 2017 of later plaatsvinden, nadat de situatie genormaliseerd is en onder meer de Montgomerytunnel opnieuw open is. Dat verklaarde minister-president Rudi Vervoort vrijdag tijdens het vragenuurtje in het Brussels Parlement op een reeks vragen van parlementsleden van oppositie en meerderheid. Afgelopen weekend zorgde een bericht over de vermindering van het aantal rijstroken op de E40 voor heel wat heisa, ook al waren de plannen voor de aanleg van een stadsboulevard reeds enkele jaren oud. Ook binnen de meerderheid, vooral vanuit Open Vld en cdH werd met scherp geschoten over de plannen voor een testfase. Cieltje Van Achter (N-VA) verwees naar de beleidsverklaring waarin sprake is van de herinrichting van de 6 belangrijkste invalswegen, wat het ingaand verkeer op termijn met 20 procent moet terug terugdringen.

Minister-president Vervoort wees erop dat de plannen van de herinrichting van de E40 van 2010 dateert en dat de testfase eigenlijk reeds voor vorig jaar voorzien was. De plannen werden echter uitgesteld omdat verschillende tunnels gesloten moesten worden.
Hij kondigde aan dat de testfase pas van start zal gaan “nadat de toestand gestabiliseerd is”, verwijzend naar de Montgomerytunnel die in de loop van december opnieuw zou moeten opengaan. Vervoort dacht daarbij aan het voorjaar of later.

Rudi Vervoort maakte van de gelegenheid gebruik om scherp uit te halen naar de “parternalistische houding tegenover het gewest” van federaal MR-minister Willy Borsus. Die had donderdag in de Kamer in naam van zijn collega van Mobiliteit Bellot het gebrek aan overleg met de andere regeringen aangeklaagd in het dossier van de versmalling van de E40. “Brussel is geen eiland”, luidde het.

Voor de minister-president zijn deze verklaringen “beledigend voor onze instellingen”. Bovendien lezen ze de Brusselse regering de les, terwijl er inzake de geluidshinder rond de luchthaven of het GEN niets gebeurt. “We blijven ons vasthouden aan ons regeerakkoord”, besloot Vervoort.

bron: Belga