23 slimme camera’s sluiten schild rond Kortrijk

23 slimme camera's sluiten schild rond Kortrijk

Met 23 nieuwe slimme camera’s in Kortrijk, Kuurne en Lendelede wordt het cameraschild rond de Politiezone Vlas verder gesloten. Tegen 5 december moet het grootste deel van het versterkte schild al operationeel zijn, zeiden burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne en korpschef Rino Defoor. De zone wil ook op termijn werk maken van trajectcontroles. De drie gemeentes en de politiezone hebben 300.000 euro geïnvesteerd in 23 nieuwe camera’s met nummerplaatherkenning. De zone had al dertien mobiele camera’s op drie politievoertuigen en tien camera’s in de binnenstad in het beheer van parkinguitbater Parko. “Maar een echt schild voor woninginbraken, grenscriminaliteit en autodiefstallen hadden we nog niet”, aldus Van Quickenborne. “Daar brengen we nu verandering in. De criminilateitscijfers zijn onder controle, maar we willen die nu verder terugdringen.” Sinds juni loopt een proefproject. In een maand tijd werden 100.000 nummerplaten gelezen, en dat leverde 1.500 “hits” op. Er werden ook drie belangrijke misdaden opgehelderd.

Kortrijk zal zestien camera’s installeren, onder meer langs de ringweg R8 en op de belangrijkste invalswegen. Kuurne investeert mee in zes camera’s, Lendelede in één.

Tegen 5 december moeten 20 camera’s al operationeel zijn. Er wordt daarvoor samengewerkt met nutsbeheerder Eandis. Op termijn willen de gemeentes en de politiezone de camera’s ook inschakelen voor trajectcontrole.

Het nieuwe netwerk wordt ook aangesloten op de West-Vlaamse databank, zodat voertuigen die geseind zijn overal in de provincie opgespoord kunnen worden.

bron: Belga