Kandidate Green Party twijfelt aan verkiezingsresultaat en wil stemmen laten hertellen

Kandidate Green Party twijfelt aan verkiezingsresultaat en wil stemmen laten hertellen

Jill Stein, succesloos kandidate van de Green Party voor de opvolging van Barack Obama, wil een hertelling van de stemmen in de deelstaten Wisconsin, Pennsylvania en Michigan. Dat meldt de Amerikaanse zender NBC. Om dat te bekostigen, heeft zij via het internet al 2,5 miljoen dollar verzameld. Stein voert met haar eis ook een race tegen de klok: de deadline voor klachten is in Wisconsin vrijdagmiddag (plaatselijke tijd). In Pennsylvania verloopt die deadline maandag, in Michigan volgende woensdag.

Voor Steins eigen ambities maakt een hertelling niets uit, voor Hillary Clinton des te meer. In het hoogst ongebruikelijke geval dat een hertelling in de drie staten plaatsvindt én dat plots blijkt dat Clinton in alle drie heeft gewonnen, zou de Democrate alsnog de keuze voor Donald Trump kunnen betwisten. In Michigan won Trump met 10.000 stemmen meer dan Clinton. Dat is nog overbrugbaar. In de drie deelstaten samen bedraagt de stemmenverhouding echter net geen 100.000 stemmen.

Zoals bekend won Trump -verrassend- de strijd om het Witte Huis, hoewel over de hele VS ongeveer twee miljoen Amerikanen meer voor Clinton hebben gestemd dan voor Trump. In de VS geldt echter nog steeds het eeuwenoude systeem van kiesmannen en in de staten het principe van ‘winner takes all’.

bron: Belga