Acht op de tien Belgen vinden dat geweld tegen vrouwen altijd bestraft moet worden

Acht op de tien Belgen vinden dat geweld tegen vrouwen altijd bestraft moet worden

In België vindt 77 procent van de bevolking dat geweld tegen vrouwen onaanvaardbaar is en altijd bestraft moet worden. Over heel de EU is dat nochtans 84 procent. Dat blijkt donderdag uit cijfers die de Europese Commissie verspreidde, daags voor de Internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen. Het cijfer ligt volledig in lijn indien de 1.029 persoonlijk voor de Eurobarometer 2016 over gendergerelateerd geweld bevraagde Belgen dezelfde vraag kregen, maar dan over geweld tegen mannen (76%). Voorts vindt 78 procent van de bevraagde vrouwen dat geweld tegen vrouwen onaanvaardbaar is en bestraft dient te worden, tegenover 76 procent van de bevraagde mannen. De meeste afkeuring van geweld tegen vrouwen is er bij de 40-54-jarigen uit de enquête: 83 procent. Opvallend, bij de 15-24-jarigen is dat maar 67 procent.

Voorts denkt 17 procent van de bevraagde Belgen denkt dat geweld tegen vrouwen zeer regelmatig voorkomt. Ook denkt 48 procent dat het vrij regelmatig voorkomt. Anderzijds schat 30 procent dat het niet vaak en 2 procent dat het nooit voorvalt. De doorsnee Belg denkt meer algemeen dat geweld tegen vrouwen minder vaak voorvalt, vergelijken met de cijfers voor alle lidstaten.

Ook denken vier op de vijf Belgen dat dat de kans dat geweld tegen vrouwen thuis plaatsvindt, het grootst is. Ook Furia, het vroegere Vrouwen Overleg Komitee, verspreidde donderdag cijfers. Uit een enquête van 2014 blijkt dat een op de drie vrouwen het slachtoffer van fysiek en/of seksueel geweld was in België. In 2015 werden circa 40.000 klachten voor huiselijk geweld ingediend. Slechts 34 plegers kregen een huisverbod opgelegd, en dat werd in een op de drie gevallen geschonden, aldus Furia. Er zijn gemiddeld 8 aangiftes van verkrachting per dag, maar slechts 10 procent van de slachtoffers doet aangifte. Bij seksueel misbruik gaat het in 3 op de 4 gevallen om een bekende.

bron: Belga