De Belgische Voetbalbond laat tijdens de competitieduels van dit weekend tussen Club Brugge en KV Mechelen en tussen Lokeren en STVV testen uitvoeren met videorefs. Dat maakte de KBVB donderdag bekend. Vorig weekend waren er ook al testen bij het duel tussen STVV en Club, de experimenten zullen wel ‘offline’ gebeuren waardoor de videoref nog niet zal kunnen ingrijpen. “Op 5 maart 2016 heeft de FIFA officieel het experiment van de video referee voor de arbitrage toegestaan en dit enkel in de vier volgende gevallen: gescoord doelpunt, rode kaart, strafschop en foutieve identiteit”, verduidelijkt de KBVB in een persbericht. “Voor deze officialisering had de Pro League al zijn grote interesse getoond opdat het experiment van de video referee de scheidsrechters zou kunnen bijstaan in de Jupiler Pro League.”

“Aangezien de KBVB instaat voor de arbitrage en het enige bij de FIFA aangesloten Belgische orgaan is, heeft de Bond vooruitgang geboekt in dit dossier in overleg met de IFAB (de International Football Association Board van de FIFA, die bevoegd is om de Spelregels aan te passen) en de Pro League. Zoals voorzien door de IFAB was de KBVB in eerste instantie verplicht om minimaal drie technische leveranciers uit te testen om in aanmerking te kunnen komen in het kader van dit experimenteel project”.

“Tijdens de komende weken zullen alle technische leveranciers bijgevolg worden uitgetest. Een van hen zal uiteindelijk worden weerhouden. Deze testen vinden met name dit weekend plaats in het kader van de wedstrijd Club Brugge-KV Mechelen (vrijdag) en daags nadien met een andere leverancier tijdens Lokeren-STVV. Deze technische testen worden ‘offline’ uitgevoerd en maken nog niet echt officieel de V.A.R. (Video Assistant Referee) testen uit onder het gezag van de IFAB.”

bron: Belga