Nieuwe ledverlichting geeft Brusselse Grote Markt kleur

Nieuwe ledverlichting geeft Brusselse Grote Markt kleur

De Brusselse Grote Markt wordt sinds woensdagavond volledig verlicht door ledlampjes. Burgemeester Yvan Mayeur, schepen van Openbare Werken Els Ampe en federaal minister Sophie Wilmès huldigden de nieuwe milieuvriendelijke verlichting in. In totaal zijn er meer dan 1.600 individueel gestuurde ledbalken, 20 kilometer aan kabels en 500 schakelkasten geïnstalleerd op de Grote Markt, waar nu elk gebouw volledig verlicht is. De combinaties aan kleuren zijn bovendien oneindig dankzij de 6.000 adressen in het commandosysteem. De ledtechnologie is vooral makkelijk in onderhoud en energiezuinig. Dankzij het gebruik van leds ligt de energiefactuur voor de verlichting van de Grote Markt 5 keer zo laag.

“Het door Unesco uitgeroepen werelderfgoed is een van de mooiste pleinen ter wereld. Het krijgt de sprookjesachtige verlichting die ze verdient. De lichtjes zijn niet alleen feeëriek, maar ook energiezuinig. Ecologie en gezelligheid gaan hand in hand”, zegt Brussels schepen Els Ampe.

De verlichting is daarnaast ook ideaal om de architecturale details, zoals het kantwerk van de gevels, in de kijker te plaatsen. Om de ledverlichting te plaatsen werden er kleeftechnieken gebruikt die het patrimonium in ere moeten houden. Het nieuwe Brusselse kijkstuk werd gerealiseerd door de internationaal gereputeerde lichtkunstenaars Isabelle Corten en Patrick Rimoux. Beliris investeerde in totaal 3,4 miljoen euro in het project.

bron: Belga