Aantal werkzoekende Syriërs verzesvoudigd sinds 2012

Aantal werkzoekende Syriërs verzesvoudigd sinds 2012

In september 2016 waren er in Vlaanderen 1.352 werkzoekende Syriërs. Dat zijn er zes keer zoveel als in september 2012 (196). Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Guy D’haeseleer (Vlaams Belang) heeft opgevraagd bij minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). Uit de cijfers blijkt dat ook het aantal werkzoekende Afghanen en Irakezen de voorbije jaren fors is toegenomen. De vluchtelingencrisis laat zich ook voelen in de Vlaamse werkloosheidscijfers. Zo is het aantal werkzoekende Syriërs in Vlaanderen op enkele jaren tijd (tussen september 2012 en september 2016) gestegen van 196 naar 1.352. In dezelfde periode verdubbelde ook het aantal werkzoekende Afghanen van 933 naar 1.866 en steeg het aantal werkzoekende Irakezen van 850 naar 1.537.

Vlaams parlementslid Guy D’haeseleer is van oordeel dat onze open sociale zekerheid “te uitnodigend” werkt op nieuwkomers. “De zogenaamde ‘vluchtelingen’ willen niet naar Bulgarije en Polen, maar wel naar België of Duitsland. Dat heeft alles te maken met onze te gulle sociale zekerheid”, aldus D’haeseleer.

D’haeseleer: “Het Vlaams Belang wil een wachttijd inbouwen vooraleer een immigrant toegang krijgt tot onze sociale zekerheid. Onze partij wil dat ze tenminste zeven van de acht voorbije jaren legaal in het land verbleven hebben, tenminste drie jaar daarvan een inkomen uit arbeid hebben gehad en bovendien geen ernstige veroordelingen hebben opgelopen vooraleer ze volledige steun kunnen krijgen.”

bron: Belga