Vijf tips tegen droge lippen

Droge lippen
Wikimedia / Sergio Fabara Muñoz

Tijdens de herfst en de winter hebben we niet alleen last van ijskoude tenen, maar ook van schrale lippen en losse velletjes. Om dit kwaaltje te vermijden, volg je best deze 5 tips. 

1. Hydrateer

De belangrijkste oorzaak van gebarsten lippen is uitdroging. En tijdens de winter krijgen ze het extra zwaar te verduren door de ijzige wind en droge lucht van verwarming. Zet daarom je chauffage wat minder warm en drink voldoende water.

2. Gebruik lippenbalsem met SPF

Een balsem die naar snoep, kersen of munt smaakt is uit den boze. De ingrediënten die aan de cosmetica worden toegevoegd, drogen je lippen namelijk uit. Een betere optie is een neutrale balsem of een lippenstift met SPF. Zo ben je steeds beschermd tegen UV-stralen.

3. Denk na over wat je in je mond stopt

Spaar je lippen en gebruik zo weinig mogelijk cayennepeper om je eten te kruiden. Iedereen met gevoelige lippen kan bevestigen dat pikant eten de situatie niet bevordert. Ook citrusvruchten zijn pijnlijk voor kloven. Voor een zijdezacht kusmondje zet je best vette vis op het menu. Vis zit namelijk vol boordevol omega 3-vetzuren, wat je huid herstelt.

4. Smeer voor je gaat slapen

In plaats van overdag continu een laag balsem aan te brengen, gebruik je de verzorgende crème best voor je onder de wol kruipt. Terwijl je in dromenland vertoeft, eet, drink en praat je niet, waardoor het goedje de tijd krijgt om je lippen te soigneren.

5. Scrub, scrub, scrub!

Wil je vervelende velletjes kwijt? Dan moet je stante pede een handige scrub in huis halen. Je kan er eentje kopen in de supermarkt of je kan zelf een exemplaar fabriceren. Meng met je vingertoppen wat suiker met een beetje water tot je een soort pasta krijgt. Smeer dit in cirkelvormige bewegingen op je lippen om opnieuw kissable lips te krijgen.