Belg bedankt voor alcoholvrij bier

Foto Pexels

Belgen laten alcoholvrije of -arme bieren links liggen, ondanks de serieuze inspanningen die de grote biermerken leveren om de drankjes aan de man te brengen. Het alcoholvrije gerstenat beslaat op dit moment slechts 1% van de totale biermarkt en -productie.

Maes, Hoegaarden, Jupiler, Palm… Het lijstje met brouwerijen die alcoholvrije of -arme dranken aanbieden is niet op één hand te tellen. Toch is de bierdrinker niet bepaald tuk op deze onschuldige drankjes. Volgens cijfers van de Belgische Brouwersfederatie maakt alcoholvrij en alcoholarm bier slechts 1% van de totale bierproductie uit. “Alcoholvrij bier smaakt grotendeels naar graan, omdat de alcoholsmaak eruit is. En daar vindt de consument niets aan”, klinkt het bij brouwer Jef Van Den Steen in De Standaard.

Radler, een mengeling van bier en citroensap, is zowat het enige bier dat aanslaat in ons land. Elders, zoals in Spanje en Duitsland, kennen de alcoholarme biertjes veel meer succes. In Duitsland bestaat zo’n 10% van de totale biermarkt immers uit bieren met weinig of geen alcohol, in Spanje gaat het zelfs om 18%.

“Een verschil in biercultuur”, verklaart minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) “In Spanje en Duitsland bevat bier sowieso al minder alcohol, waardoor de stap naar alcoholvrij bier sneller is gezet”. Volgens de voormalige directeur van de Brouwersfederatie is er in onze Belgische winkels en restaurants vooral een gebrek aan aanbod.

Bierbrouwer AB InBev is van plan om binnenkort meer reclamebudget vrij voor alcoholvrije of -arme bieren.