Geweld Jemen – Al meer dan 40 doden sinds einde van bestand

In Jemen hebben gevechten tussen rebellen en regeringsgezinde troepen al tot meer dan 40 doden geleid sinds daar maandag een einde kwam aan een wapenstilstand van 48 uur. Dat zeggen militaire bronnen dinsdag. In de zuidelijke stad Aden werd onder meer Abdel Rahim Samahi gedood, een kolonel die verantwoordelijk was voor de beveiliging van de internationale luchthaven. Islamitische Staat (IS) eiste niet veel later de aanslag op: de terreurgroep publiceerde vier foto’s van de moord op het internet.
Terreurgroepen IS en al-Qaida plegen de laatste maanden almaar meer aanslagen in het zuiden van Jemen, dat al ruim 20 maanden verscheurd wordt door de strijd tussen milities die trouw zijn aan huidig president Abd Rabbuh Mansur Al-Hadi, en de sjiitische Houthi-rebellen die voormalig president Ali Abdullah Saleh steunen.
Dinsdag slaagden de regeringsgezinde troepen er nog in om een offensief af te slagen van de Houthi’s om de buitenwijken ten westen van de stad Taiz te heroveren, zo geven militaire bronnen aan. Ook in het oosten van die stad vinden nog hevige gevechten plaats: de pro-Hadi-troepen proberen er het presidentieel paleis, het hoofdkwartier van de politie en luchtafweergeschut uit handen van de rebellen te krijgen.
In het Jemenitische conflict mengt zich ook al ruim anderhalf jaar een coalitie van soennitische landen onder leiding van Saoedi-Arabië, die luchtaanvallen uitvoert op de Houthi’s. Die Saoedische bombardementen hebben naar schatting al meer dan 7.000 burgerdoden en bijna 37.000 gewonden geëist. Riyad en bondgenoten motiveren hun interventie door te stellen dat de sjiitische Houthi’s gesteund worden door Iran.

Bron: Belga