Brexit kan op “veel verschillende manieren” bij EU-Hof belanden

Brexit kan op "veel verschillende manieren" bij EU-Hof belanden

De Brexit, het Britse vertrek uit de Europese Unie, kan op “veel verschillende manieren” bij het Europees Hof van Justitie terechtkomen. Dat zegt Koen Lenaerts, de Belgische voorzitter van het Hof, in een interview met de Britse krant Financial Times. Lenaerts zegt dat het Hof mogelijk de knoop moet doorhakken over een groot aantal juridische gevolgen van de Brexit. “Ik kan mij intellectueel zelfs niet beginnen voorstellen hoe en uit welke richting het allemaal zou kunnen komen.” Lenaerts, die sinds vorig jaar de voorzitter is van het EU-Hof, waarschuwt voor de complexiteit van de Brexit en zijn gevolgen. Het zou goed kunnen dat het Hof zich zal moeten uitspreken over het beruchte artikel 50 – dat een lidstaat moet inroepen als hij de EU wil verlaten – maar ook over de inhoud van het uiteindelijke Brexit-akkoord.

De regering van Theresa May wil begin 2017 artikel 50 activeren, maar de vraag die steeds luider gesteld wordt, is of die activering onherroepelijk is. Lenaerts spreekt zich daar niet over uit, maar zegt dat het Hof zich daar in theorie over kan moeten uitspreken, “zoals over elk ander aspect van EU-wetgeving”.

Volgende maand behandelt het Britse Hooggerechtshof het beroep dat aangespannen werd tegen de beslissing van het High Court dat de regering-May het akkoord van het parlement nodig heeft voor de activering van artikel 50. Mogelijk stelt het Hooggerechtshof in de zaak een prejudiciële vraag aan het Hof in Luxemburg – wat het bereiken van een Brexit-akkoord tegen 2019 ernstig zou bemoeilijken.

bron: Belga