Assisen Brussel – Trio schuldig bevonden aan moord op Kosovaarse politieke leider Enver Hadri

Het hof van assisen van Brussel heeft dinsdagavond de drie beschuldigden schuldig geoordeeld aan de moord van Enver Hadri in 1990. Veselin Vukotic en Andrija Draskovic werden schuldig geoordeeld als de daders van de misdaad, Bozidar Spacic is schuldig als de opdrachtgever. Enver Hadri, voorzitter van het Comité voor de Mensenrechten in Kosovo, werd met een kogel in het hoofd gedood toen hij in zijn wagen aan een verkeerslicht stilstond, op 25 februari 1990 in Sint-Gillis. De jury volgde de stelling van de burgerlijke partij en van het openbaar ministerie dat Enver Hadri wel degelijk werd vermoord door twee criminelen uit Belgrado, Veselin Vukotic en Andrija Draskovic, en dit op orders van de Joegoslavische geheime diensten waar Bozidar Spacic hoofdinspecteur was.
Het motief voor de misdaad was politiek, aldus de jury die de beschuldigden bij verstek oordeelde, omdat Enver Hadri, die de belangen van de Albanezen in Kosovo verdedigde en opkwam voor de onafhankelijkheid van de provincie, een bedreiging betekende zowel voor de federale ex-staat Joegoslavië als voor Servië.
Op 25 februari 1990 omstreeks 16.30 uur werd Enver Hadri in de Sint-Bernhardstraat in Sint-Gillis doodgeschoten toen hij in zijn wagen zat. Terwijl hij aan een verkeerslicht stilstond, kwam een ander voertuig langs rijden. Volgens meerdere getuigen werd het raam langs de passagierszijde geopend en vervolgens het vuur geopend. Twee uren later overleed de 49-jarige Enver Hadri in het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel.
Het onderzoek duurde meerdere jaren en concludeerde dat het een politieke moord was, bevolen door de Servische inlichtingendiensten en met de logistieke hulp van de onderwereld in Belgrado.

bron: Belga