Aanslag Joods Museum – Derde verdachte Mounir Attalah ook vrijgelaten

In het onderzoek naar de aanslag op het Joods Museum van Brussel is niet alleen tweede verdachte Nacer Bendrer (28) vrijgelaten, ook de derde verdachte, Mounir Attalah (29) zit niet langer in voorlopige hechtenis. Dat heeft persagentschap Belga vernomen van het federaal parket. Zijn vrijlating dateert al van enkele maanden geleden maar raakte pas vanavond bekend. Enkel hoofdverdachte Mehdi Nemmouche zit dus nog in de cel. Naar een vierde verdachte wordt nog gezocht. Mounir Attalah werd op 1 juli 2015 aan België overgeleverd door het Franse gerecht. Net als tweede verdachte Nacer Bendrer leerde Attalah Mehdi Nemmouche kennen toen beiden in 2010 in de gevangenis van Salon-en-Provence verbleven.
Tijdens het onderzoek naar de aanslag op het Joods Museum kwam aan het licht dat Nemmouche van einde maart tot einde mei 2014 in Brussel verbleef, maar dat hij wel van 24 tot 29 april in Marseille was. In die periode ontmoette hij Mounir Attalah. Nemmouche zou Attalah gebeld hebben met de vraag hem te kunnen zien. Die laatste stemde daarmee in en bij hun ontmoeting zou Attalah voorgesteld hebben samen iets te gaan eten. Nemmouche zou hem echter gevraagd hebben hem naar La Valentine, een wijk van Marseille, te brengen en beloofde Attalah diezelfde avond terug te bellen maar deed dat niet meer. Volgens Attalah had hij Nemmouche sindsdien nooit meer gezien.

Attalah was in december 2014 als eens opgepakt, net als Nacer Bendrer, maar werd vrijgelaten terwijl Bendrer in februari 2015 al aan België werd overgeleverd. In juni 2015 schreef de Belgische onderzoeksrechter evenwel een Europees aanhoudingsbevel tegen de man uit, nadat Nacer Bendrer verklaard had dat de man mogelijk een rol had gespeeld in de levering van wapens aan Nemmouche. Attalah heeft steeds elke betrokkenheid bij de aanslag ontkend.

bron: Belga