De prioriteiten van president Trump

Trump president-elect - Trump gaat Trans-Pacifisch Partnerschap op eerste dag als president opzeggen

In een videoboodschap heeft Donald Trump de prioriteiten van zijn nakende presidentschap uit de doeken gedaan. Zijn eerste beleidsdaad op 20 januari wordt de Amerikaanse terugtrekking uit TPP, een vrijhandelsverdrag met landen uit de Stille Oceaan.

Traditiegetrouw stelt de Amerikaanse president in spe de krijtlijnen van zijn toekomstige beleid voor op een persconferentie, maar Trump zou Trump niet zijn als hij de ongeschreven regels niet aan zijn laars lapte. De Republikein koos voor een videoboodschap, waardoor hij bespaard bleef van lastige vragen.

In het bewuste filmpje verwijst Trump het Trans-Pacifisch Partnerschap (TPP) onherroepelijk naar de prullenmand. Het gaat om een vrijhandelsverdrag met twaalf landen die aan de Stille Oceaan liggen, dat vorig jaar door uittredend president Barack Obama onderhandeld werd.

Op die manier wou hij de banden tussen Amerika en Azië aanhalen. Trump beschouwt TPP echter als een «potentiële ramp» voor de Amerikaanse economie en wil «in plaats daarvan streven naar eerlijke, bilaterale handelsverdragen».

Japan, een van de betrokken TPP-landen, reageert ontgoocheld op het voornemen. Zonder de VS heeft het verdrag geen enkele zin, klinkt het in Tokio.

Naast het opdoeken van TPP wil Trump in zijn eerste maanden in het Witte Huis een aantal beperkingen op energieproductie afschaffen. Dat zou volgens hem veel nieuwe, hoogbetaalde jobs opleveren.

Het ministerie van Defensie krijgt voorts de opdracht om een strategie tegen cyberaanvallen te ontwikkelen, al laat hij in het midden hoe dat juist moet gebeuren. Tot slot wil Trump ook het misbruik van visaprogramma’s aanpakken.

Opmerkelijk is dat de toekomstige Amerikaanse president met geen woord rept over twee van zijn voornaamste verkiezingsbeloftes: het bouwen van een muur aan de grens met Mexico en het afschaffen van Obamacare, de hervorming van de ziekteverzekering die zijn voorganger doorvoerde.