VSOA betreurt dat discussie privatisering politietaken ontaardt in politiek spelletje

VSOA betreurt dat discussie privatisering politietaken ontaardt in politiek spelletje

VSOA Politie betreurt dat de discussie over het outsourcen van politietaken ontaardt in een politiek spelletje. “We zien dit steeds opnieuw gebeuren. Operationele kwesties vervallen in een politieke discussie en uiteindelijk boeken we geen vooruitgang”, reageert ondervoorzitter Vincent Houssin op het verregaande wetsvoorstel van Open Vld. De Standaard bericht dat Open Vld met dat wetsvoorstel de druk opvoert op minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. De minister zou zo snel mogelijk zijn uitbreiding van de wet op de private veiligheid willen voorleggen aan de regering, maar over enkele gevoelige zaken zouden nog knopen doorgehakt moeten worden. Het wetsvoorstel van Open Vld zou het voor private bewakingsagenten onder meer mogelijk maken een pand te doorzoeken op wapens, drugs of spionageapparatuur.

“Sommige zaken kunnen we aanvaarden, maar andere gaan te ver”, zegt Vincent Houssin, die wijst op het risico op fouten in gerechtelijke procedures. “Ik viel deze ochtend bijna van mijn stoel toen ik las over sweepings. Tijdens de hoorzittingen in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken, over de privatisering van politietaken, is daar nooit over gesproken. Anders hadden we wel gezegd dat dit veel te ver gaat.”

“De overheid heeft bovendien al ondervonden dat uitbesteden aan de privésector niet goedkoper hoeft te zijn”, zegt Houssin. “Toen de factuur kwam van de precontroles op de luchthaven van Zaventem zijn sommigen serieus geschrokken. Maar als wij dat zeggen, gelooft niemand ons.”

“Helaas wordt ook deze discussie, over de privatisering van politietaken, politiek gespeeld. We zien dit steeds opnieuw gebeuren. Operationele kwesties ontaarden in een politieke discussie, en uiteindelijk gaan we niet vooruit. Er wordt alleen gekibbeld. Terwijl wij ons om die reden net zo weinig mogelijk willen mengen”, besluit de ondervoorzitter van VSOA.

bron: Belga