Turkije gaat controversieel wetsvoorstel rond verkrachtingen eerst “bestuderen”

Turkije gaat controversieel wetsvoorstel rond verkrachtingen eerst
Turkije gaat controversieel wetsvoorstel rond verkrachtingen eerst "bestuderen"

De Turkse regering heeft zich maandag bereid verklaard het wetsvoorstel dat in sommige gevallen toelaat dat verkrachters met hun slachtoffers kunnen trouwen om hun straf te ontlopen, te “herbekijken”. De toegeving komt er na een golf van protesten van Turkse burgers in de loop van het weekend. Ook de VN drukte haar bezorgdheid al uit. Het wetsvoorstel in kwestie komt van de AKP-partij van president Recep Tayyip Erdogan. De wet zou van toepassing zijn op gevallen van seksueel misbruik van minderjarigen die voor 16 november 2016 plaatsvonden, waarbij geen sprake was van geweld of bedreiging, of waarbij niet tegen de wil van het kind werd gehandeld. In totaal zouden 3.000 mannen hierdoor aan een gevangenisstraf kunnen ontsnappen.

Het voorstel overleefde vorige week donderdag al een eerste stemmingsronde in het parlement, maar moet dinsdag ook nog een tweede stemming doorstaan. De regering gaf maandag gehoor aan het protest tegen het voorstel en verklaarde dat als de oppositiepartijen CHP (sociaal-democraten) en MHP (nationalisten) voorstellen hebben, ze “klaar is om die te bestuderen”. De regeringswoordvoerder benadrukte verder wel dat het wetsvoorstel geen betrekking heeft op geweldsmisdrijven, en dat het enkel dient om de juridische problemen bij kindhuwelijken, een praktijk die vooral in het oosten van het land nog voorkomt, uit de wereld te helpen.

Volgens de Verenigde Naties verzwakt het wetsvoorstel in zijn huidige vorm echter de strijd tegen seksuele agressie en kindhuwelijken.

Bron: Belga