NTGent wil tegen eind april 2017 vervanger voor Johan Simons

Het Gentse stadstheater NTGent wil tegen eind april 2017 een vervanger voor Johan Simons die op 1 september stopt. Dat blijkt uit een antwoord van de Gentse cultuurschepen Annelies Storms (sp.a) op een vraag van haar partijgenote Mieke Bouve. Het rommelt de laatste weken bij NTGent. Niet alleen werd acteur Benny Claessens ontslagen, ook de positie van zakelijk leider Kurt Melens en voorzitter Luc Van den Bossche werd door de hoofddramaturg in een krant in vraag gesteld. Theaterstudenten van het KASK tot slot zijn misnoegd over de samenwerking met het stadstheater. Simons van zijn kant bleek te veel werk te combineren en zag zijn droom van een Europees theaterplatform in duigen vallen nadat Vlaanderen minder subsidies toekende.
De Gentse cultuurschepen Annelies Storms liet weten dat Johan Simons stopt op 1 september 2017. “Vooraleer een nieuwe artistiek leider te zoeken, wil NTGent eerst het dna van NTGent opnieuw defeiniëren”, klinkt het. Een “reflectiegroep”, met aan het hoofd dramaturg Steven Heene, moet tegen 15 januari een profiel uitwerken. Na goedkeuring van dat profiel in januari, wil de raad van bestuur een vacature plaatsen in de hoop die tegen eind 2017 in te vullen. “Er is mij gezegd dat het nieuwe profiel alleszins oog zal hebben voor lokale verankering, vervrouwelijking en diversiteit van de werking, met de ogen op de wereld toekijkend, en de mogelijkheden om minstens het hele Nederlandse taalgebied te bestrijken.”
Wat de misnoegde studenten betreft, liet schepen Storms weten dat er al twee overlegmomenten plaatsvonden en er nog drie gesprekken volgen, zodat studenten NTGent nog beter leren kennen en NTGent ook hun werk nog meer kan ontdekken.

bron: Belga