Minister Crevits komt met actieplan rond bewegen en gezonde voeding op school

Minister Crevits komt met actieplan rond bewegen en gezonde voeding op school

Tegen het einde van het jaar wil Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) een actieplan rond bewegen en gezonde voeding op school voorstellen. In het plan zal er aandacht zijn voor de verschillen tussen leeftijden en tussen jongens en meisjes. Dat zegt ze in een reactie op het nieuws dat Belgische kinderen wereldwijd achteraan bengelen als het aankomt op bewegen. Een nieuwe internationale studie toont aan dat een deel van de jongeren te weinig beweegt. Met haar plan wil Crevits jongeren in Vlaanderen letterlijk in beweging krijgen, “want wie voldoende beweegt voelt zich fitter in z’n hoofd en vel”, zegt ze. Crevits geeft ook enkele goede voorbeelden. “Bewegingstussendoortjes in de klas of elke dag een kilometer lopen. De schoolbus laten staan en met de fiets naar het zwembad gaan. Het zijn maar enkele van de vele kleine en grote acties die scholen kunnen ondernemen.”

Ze zegt dat sportinfrastructuur na de schooluren en in het weekend opengesteld kan worden voor sportclubs. “Dat geeft ook heel wat voordelen voor de scholen: leraren LO kunnen bijleren van de sportinstructeurs en door initiaties leren jongeren heel wat nieuwe sporten kennen.”

Volgens de studie bewegen kleuters makkelijk meer dan 180 minuten per dag. Maar naarmate ze opgroeien, doen ze dagelijks nog geen uur matige tot intensieve beweging. Slechts 6,5 procent van de zes- tot negenjarigen haalt de norm, bij tieners is dat nog slechts 2,4 procent.

bron: Belga