Europese koepelpartij UKIP moet fondsen terugbetalen aan Europees Parlement

De Europese koepelpartij van de Britse anti-Europese partij UKIP heeft ruim een half miljoen euro aan fondsen van het Europees Parlement oneigenlijk gespendeerd. Dat heeft het Bureau van het Europese halfrond maandagavond in Straatsburg vastgesteld. Het Bureau, waarin de voorzitter en vicevoorzitters zetelen, boog zich over een nota van de secretaris-generaal, waarin aan de kaak wordt gesteld dat de koepelpartij ADDE en de bijhorende stichting IDDE ruim 500.000 euro hadden besteed aan peilingen voor nationale verkiezingscampagnes, campagnes voor nationale referenda, …
Europa voorziet fondsen voor de werking van Europese partijen en stichtingen, maar dat geld mag niet gebruikt worden voor de financiering van nationale politieke partijen, voor nationale verkiezingscampagnes of andere nationale doeleinden. ADDE moet 172.655 euro aan fondsen terugbetalen. Daarnaast wordt nog eens 248.345 euro aan toegewezen fondsen voor 2015 niet uitbetaald.
Tot ADDE behoort ook de Belgische Parti Populaire. Ook die partij wordt in de nota met de vinger gewezen omdat ze Europees geld heeft gespendeerd aan onder meer de organisatie van een congres. In Nederland heeft IDDE dan weer Europees geld gebruikt voor de financiering van een advertentie in een krant waarin werd opgeroepen tot een referendum tegen het associatie-akkoord tussen Europa en Oekraïne.

bron: Belga