Circulatieplan Gent: bromfietsen A en B mogen door “knippen” rijden

Bij de invoering van het nieuwe circulatieplan in Gent, waarbij de stad in zes zones wordt onderverdeeld en via de stadsring van de ene naar de andere zone gereden moet worden, mogen bromfietsen klasse A én B door de knippen rijden. Dat zegt de Gentse schepen Filip Watteeuw (Groen) op een vraag van raadslid Guy Reynebeau (sp.a) in het vragenuurtje van de Gentse gemeenteraad. Vanaf 3 april 2017 zal er een knip zijn aan de Ottogracht (van rondpunt Bij Sint-Jacobs tot aan het kruispunt met de Baudelostraat), Verlorenkost en een deel van Coupure Links en Rechts rond waterzone, Hippoliet Lippensplein, Bargiebrug, Koophandelsplein, Kortedagsteeg (van kruispunt Vogelmarkt tot en met kruispunt Lammerstraat) en Sint-Pietersnieuwsstraat (van kruispunt Lammerstraat tot het einde van Sint-Pietersnieuwstraat).
Raadslid Guy Reynebeau zegt regelmatig aangesproken te worden door Gentenaars die zich een bromfiets aanschaffen om de wagen meer thuis te laten. “Zij hebben begrip voor de noodzaak van een nieuw circulatieplan maar kunnen niet begrijpen dat zij met een bromfiets/scooter met het nieuw circulatieplan niet van de ene zone naar de andere mogen doorsteken zoals taxi’s dit mogen”, aldus Reynebeau.
In zijn antwoord zegt schepen Watteeuw dat het logisch is dat fieters en speedpedelecs door de knippen mogen, net als bromfietsen categorie A en B. “De redenering is immers dat deze kleinere voertuigen een zeer beperkte impact hebben op de verwerkingscapaciteit van een straat, en dus geen hindernis zijn voor de doorstroming van het openbaar vervoer”, klinkt het.
Bromfietsen zullen echter niet in het voetgangersgebied mogen. En voor wie Italiaanse toestanden met brommertjes vreest: het hele Gentse gebied binnen de R40 is zone 30.

bron: Belga