Aanslagen Parijs – Eén jaar effectief voor vrouw die loog over slachtofferschap

In Frankrijk is een 24-jarige vrouw maandag door de correctionele rechtbank van Versailles veroordeeld tot een gevangenisstraf van één jaar effectief omdat ze had beweerd een slachtoffer te zijn van de aanslagen op 13 november in Parijs. Ze werd schuldig bevonden aan “vervalsing” en “fraude” en moet ook het symbolische bedrag van 1 euro betalen aan het fonds voor slachtoffers van terrorisme. De 24-jarige Laura Ouandjli, een werkloze moeder, gaf zich op 22 december in een politiecommissariaat in Parijs aan als slachtoffer van de aanslagen van 13 november. Ze had een mitella aan omdat ze een “ernstige wonde aan de arm” zou hebben overgehouden door de aanslag op de bar Le Carillon. Daarnaast gaf ze ook een medisch certificaat af waaruit bleek dat ze een huidtransplantatie had moeten ondergaan, toonde ze een foto van haar gewonde arm en gaf ze ook aan dat ze op die bewuste avond haar gsm, kredietkaart en enkele andere persoonlijke bezittingen was verloren.
De vrouw had echter gezegd dat ze haar wonden had opgelopen bij een explosie, terwijl het terras van Le Carillon met machinegeweren werd aangevallen. De politie nam daarom contact op met de antiterrorismedienst van de politie, die op vele “onregelmatigheden” wees in het verhaal en de bewijsstukken van de vrouw.
Toen de politie contact opnam met de dokter die het medische attest zou hebben opgesteld, bleek die van niets te weten. Daarnaast bleek de foto van de gewonde arm een te zijn die simpelweg op het internet was terug te vinden.
Toen de vrouw met de vaststellingen van de politie geconfronteerd werd, bekende ze gelogen te hebben. Ze werd daarop voor een korte tijd in voorhechtenis geplaatst.

Bron: Belga