Aanslag verijdeld in Frankrijk

French Interior minister Bernard Cazeneuve gives a press conference on November 21, 2016 in Paris. Police have broken up a terror ring plotting an attack in France after arresting seven suspects in Strasbourg and Marseille, Cazeneuve said on November 21, 2016. / AFP PHOTO / BERTRAND GUAY

In Frankrijk is een nieuwe terreuraanslag verijdeld. «Nog nooit is de dreiging zo hoog geweest in Frankrijk», zei minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve.

Tijdens een antiterreuroperatie in Franrijk is in de nacht van zaterdag op zondag «een nieuwe aanslag verijdeld». Er zijn in Straatsburg en Marseille in totaal zeven mensen opgepakt. Dat heeft Cazeneuve (foto) bekendgemaakt. De arrestanten zijn tussen 29 en 37 jaar oud. Ze hebben de Franse, Marokkaanse en Afghaanse nationaliteit. Zes waren geen bekenden van de inlichtingendiensten, de zevende, een Marokkaan «wiens woonst niet in Frankrijk was» is door een partnerland gesignaleerd.

De operatie kaderde in onderzoek dat het terreurbestrijdingsparket al meer dan acht maanden voert, zei Cazeneuve. Een en ander heeft ervoor gezorgd dat een «lang tevoren voorziene terreurdaad op ons grondgebied is vermeden», aldus de minister.

Kerstmarkt

Hij legde uit dat op 14 juni, enkele dagen na de start van het EK Voetbal in Frankrijk, een eerste reeks arrestaties van vijf personen met banden met hetzelfde netwerk heeft plaatsgevonden. Twee van de vijf bleven opgesloten. «Het onderzoek moet nu de verschillende rollen van de arrestanten uitklaren en uitmaken of de zodoende verijdelde aanslag een gecoördineerde aanval was, tegelijkertijd op meerdere plaatsen», in Frankrijk, zei de minister.

Verdere details over de aanslagplannen gaf hij niet. Mogelijk was het commissariaat of de traditionele kerstmarkt in Straatsburg een doelwit, aldus de krant Le Parisien. Die markt was al in 2000 doelwit van een aanslag. Ook kan Marseille in het vizier zijn gekomen.

Sinds begin dit jaar zijn in Frankrijk al 418 personen opgepakt in verband met terreurnetwerken. In november alleen al zijn er 43 mensen bij de kraag gevat, aldus Cazeneuve.