Zo’n 40.000 Vlamingen maken van Kunstendag voor Kinderen een succes

Zo'n 40.000 Vlamingen maken van Kunstendag voor Kinderen een succes

Ondanks het stormachtige weer namen een kleine 40.000 mensen, kinderen en volwassenen, deel aan de activiteiten van de Kunstendag voor Kinderen in Vlaanderen en Brussel. Cultuurorganisaties melden dat ongeveer een kwart van hen zogeheten ‘eerste bezoekers’ zijn. Vlaams minister van Cultuur en Jeugd Sven Gatz (Open Vld) ging naar de KVS in Brussel, waar hij een workshop ‘slam’ bijwoonde en een tentoonstelling met tekeningen van Ingrid Godon bezocht. Hij noemt het initiatief “een succes”. De KVS deed voor het eerst mee, omdat het Brusselse stadstheater volgens de nieuwe directeur Michael De Cock “een plek wil zijn voor alle leeftijden”. Op vele andere plaatsen in het land kwamen kinderen en hun ouders of grootouders kennismaken met kunst. Overal vielen niet alleen de zorg en het enthousiasme op waarmee organisatoren en begeleiders het klaarspelen dat kinderen een onvergetelijke dag beleven, maar ook het engagement van ouders en grootouders om hun nakomelingen deze onschatbare ervaring mee te geven.
Cultuurcentrum De Grote Post in Oostende spreekt van een “overrompeling”. Bij Rataplan in Borgerhout kwamen ongeveer 800 mensen over de vloer. Vooral kleine kinderen konden genieten van intiemere ervaringen, zoals samen een tapijt maken uit stukjes stof zoals gebeurde in het ModeMuseum in Antwerpen of muziek maken zonder instrumenten bij AMUZ, ook in Antwerpen.
“Kinderen en jongeren inspireren en laten kennismaken met kunst en cultuur, dàt was de bedoeling van deze dag”, besluit minister Gatz. “Ik ben blij dat ongeveer 38.000 kinderen, ouders en grootouders deelgenomen hebben. Ik wil ook de meer dan 175 kunst- en cultuurhuizen, gemeenschapscentra en bibliotheken bedanken die vandaag hun deuren hebben opengezet voor kinderen en jongeren en die zo’n 300 activiteiten organiseerden.”

bron: Belga