Trump president-elect – Obama vraagt de wereld Trump een kans te geven

Trump president-elect - Obama vraagt de wereld Trump een kans te geven
Trump president-elect - Obama vraagt de wereld Trump een kans te geven

De Amerikaanse uittredende president Barack Obama heeft de wereld zaterdag in Lima opgeroepen om zijn opvolger Donald Trump een kans te geven. De Amerikaanse bondgenoten zijn verontrust over de verkiezing van Trump, omwille van zijn protectionistische uitspraken en zijn houding tegenover de NAVO.
“Het wordt belangrijk dat de wereld niet te snel haar oordeel vormt, maar de verkozen president een kans geeft”, zo verklaarde Obama aan studenten van de katholieke universiteit van Lima, in de marge van de jaarlijkse bijeenkomst van Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC).
Obama, die in Peru is als laatste stop van zijn afscheidstournee, probeerde tegelijk gerust te stellen. “De manier waarop je campagne voert is niet altijd de manier waarop je regeert”, zei Obama. Wat Latijns-Amerika betreft, verwacht ik me niet aan grote beleidsveranderingen”, aldus de Democraat over het toekomstige beleid van zijn Republikeinse opvolger.
President Obama, die op 20 januari de fakkel doorgeeft, hield ook een vurig pleidooi voor de democratie, “zelfs al is die soms frustrerend”. Hij zei dat ontwikkeling altijd hand in hand gaat met democratie, en dat autoritaire regeringen uiteindelijk mislukken.
Eerder bracht Obama’s afscheidstournee hem ook al naar Europa.

Bron: Belga