Stormweer – Noodcentrale vraagt enkel bij levensbedreigende situaties 112 te bellen

De noodcentrales 112 worden als gevolg van het stormweer overstelpt met telefoontjes, ook over materiële schade. De noodcentrales vragen enkel 112 te bellen “voor oproepen die een levensbedreigend karakter hebben of voor situaties die het leven van andere burgers in gevaar kunnen brengen”. Volgens Erwin Hertens, directeur 112, krijgen de noodcentrales heel veel telefoontjes binnen door het stormweer, ook over materiële schade. “Dat veroorzaakt wachttijden, waardoor het risico bestaat dat ook oproepen over levensbedreigende situaties in de wachtrij raken”.
De noodcentrales vragen dan ook om voor oproepen die enkel betrekking hebben op materiële schade, rechtstreeks de bevoegde brandweerzone te contacteren en niet naar het nummer 112 te bellen. “Het noodnummer moet gereserveerd blijven voor oproepen die een levensbedreigend karakter hebben of voor situaties die het leven van andere burgers in gevaar kunnen brengen”.

Wie 112 belt, wordt gevraagd om niet in te haken wanneer men niet onmiddellijk iemand aan de lijn krijgt, maar aan de lijn te blijven totdat er opgenomen wordt.
Eerder zondag was die oproep al gelanceerd voor Oost-en West-Vlaanderen, maar dit wordt nu uitgebreid voor heel België.

bron: Belga