Zwitserse gevechtsvliegtuigen escorteren Russisch toestel, Moskou vraagt uitleg

Twee Zwitserse jachtvliegtuigen hebben vrijdag een Russisch regeringstoestel boven het Zwitsers grondgebied geëscorteerd voor een “routinecontrole”, aldus het Zwitserse leger. Die procedure lokte protest van de Russische ambassade uit. Het Russische toestel vervoerde leden van de Russische delegatie en journalisten naar Lima, voor het economische forum APEC. Op sociale netwerken verschenen foto’s van de Zwitserse jachtvliegtuigen nabij het toestel.
“Vrijdag 18 november 2016, iets na 15 uur, zijn twee F/A-18-vliegtuigen van de Zwitserse luchtmacht overgegaan tot een routinecontrole van een toestel van de Russische staat. Dat toestel was aangekondigd”, aldus de woordvoerder van het Zwitserse leger, Daniel Reist.
De Russische autoriteiten lieten weten verbaasd te zijn en vragen uitleg van de Zwitserse regering.
Volgens Reist controleert de Zwitserse luchtmacht jaarlijks tussen 300 en 400 vliegtuigen van andere staten. Die controles gebeuren volgens de standaardprocedures en strikte regels van de internationale burgerluchtvaartorganisatie ICAO.
Het is niet de eerste keer dat een Russisch vliegtuig aan een soortgelijke procedure werd onderworpen toen het door het Zwitserse luchtruim vloog. In oktober protesteerde Moskou bij de Zwitserse ambassadeur na een manoeuvre van een F/A-18 nabij een Russisch toestel met een delegatie van het Russische parlement. Zwitserland verontschuldigde zich, maar zei dat de Russische autoriteiten waren gewaarschuwd.

Bron: Belga