Regering-Obama verbiedt nieuwe olieboringen in Noordelijke IJszee

De regering van de Amerikaanse president Barack Obama heeft de toekenning van nieuwe vergunningen voor olie- en gasboringen in de Noordelijke IJszee voor vijf jaar geblokkeerd. Dat blijkt uit een mededeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Washington. Het ministerie publiceerde vrijdag een vijfjarenplanning 2017-2022. De mogelijkheid om vergunningen uit te schrijven voor nieuwe boringen in de Noordelijkse IJszee, voor de kust van Alaska, is daarin niet voorzien.
De beslissing wordt toegejuicht door verschillende milieuorganisaties, die al langer ijveren voor de bescherming van het kwetsbare mariene gebied, dat onder meer walrussen en walvissen herbergt. “Dit is geweldig nieuws voor onze oceanen”, zo reageert Jackie Savitz, vicevoorzitster van U.S. campaigns of Oceana.
De opvolger van Obama, Donald Trump, heeft tijdens zijn campagne wel al duidelijk gemaakt dat hij geen probleem heeft met olieboringen in het gebied. Daardoor bestaat de kans dat de volgende Amerikaanse regering deze beslissing alsnog ongedaan zal maken.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken staat de komende vijf jaar overigens wel nieuwe boringen toe in de Atlantische Oceaan, meer bepaald voor de kust van de staten Virginia, Noord- en Zuid-Carolina en Georgia.

bron: Belga