Partijbestuur Vlaams Belang buigt zich maandag over Dewinter

Partijbestuur Vlaams Belang buigt zich maandag over Dewinter

Het partijbestuur van Vlaams Belang buigt zich maandag over de toespraak die Filip Dewinter afgelopen week hield bij de Griekse extreemrechtse partij Gouden Dageraad. “Met een dergelijk bezoek kan je enkel in je eigen voet schieten”, zegt voorzitter Tom Van Grieken. Filip Dewinter, Anke Van dermeersch, Jan Penris en Frank Creyelman reisden afgelopen week naar Griekenland om er de vluchtelingencrisis met eigen ogen te aanschouwen. Op foto’s en berichten op de sociale media was te zien dat de Vlaams Belangers ook een ontmoeting hadden met leden van Gouden Dageraad en dat Dewinter zelfs een toespraak hield op een bijeenkomst van de partij. Gouden Dageraad wordt beschouwd als neonazistisch.

“Ik vindt Gouden Dageraad geen democratische partij zoals de onze en ik wil er mij dan ook op alle mogelijke manieren van distantiëren”, zegt Tom Van Grieken. “Ik ken de partij niet door en door, maar het lijkt er toch verdacht op dat zij extreemrechts van ons zitten. Onze partners zijn de winnaars binnen Europa – Marine Le Pen, Geert Wilders,… – niet Gouden Dageraad.”

De kwestie zal maandag uitgebreid besproken worden op het partijbestuur. “Ik wil weten wat Dewinter nu precies heeft gezegd en met wie”, aldus Van Grieken, die aan het gesprek nog geen gevolgen wil knopen voor de lokale verkiezingen van 2018. Binnen twee weken houdt de partij een conclaaf waar de strategie voor die verkiezingen wordt beraamd. Wellicht wil Dewinter opnieuw de lijst trekken in Antwerpen, al wordt ook gefluisterd dat Van Grieken zelf naar de stad zou verhuizen. “Dat laatste is nu niet aan de orde, mijn woonplaats is Mortsel en daar ligt ook mijn huidig mandaat”, besluit de voorzitter.

bron: Belga