Jozef De Kesel tot kardinaal gecreëerd

Jozef De Kesel tot kardinaal gecreëerd

Paus Franciscus heeft zaterdag op een consistorie in het Vaticaan Jozef De Kesel tot kardinaal benoemd. De Kesel nam de kardinaalstitel, gesymboliseerd door de kardinaalshoed en de kardinaalsring, zaterdagmiddag rond 11.40 uur in ontvangst. De paus creëert – zoals de officiële terminologie van het Vaticaan luidt – zaterdag in totaal zeventien kardinalen. Dertien van hen, onder wie ook de 69-jarige De Kesel, zijn jonger dan tachtig jaar en mogen dus deelnemen aan een conclaaf om de nieuwe paus aan te duiden.
De Kesel werd nog maar een jaar geleden geïnstalleerd als de 21ste aartsbisschop van Mechelen(-Brussel). Het is de veertiende keer sinds de onafhankelijkheid van ons land in 1830 dat een Belg tot kardinaal wordt gecreëerd. De vorige Belgische geestelijke aan wie die eer te beurt viel, was de intussen overleden priester Julien Ries (2012).

De kersverse kardinaal had eerder al aangegeven dat hij erg blij is met de erkenning die zijn nieuwe titel inhoudt. “Je denkt altijd dat zoiets iemand anders overkomt. Je kunt je niet voorstellen, dat die eer jezelf te beurt valt”, zo verklaarde hij eerder deze week nog aan persagentschap Belga. “Ik dacht niet dat ik kans maakte. Ik dacht dat ons landje te klein was voor een kardinaal, temeer omdat mijn voorganger de titel niet had gekregen.”
België telt nu weer twee kardinalen: De Kesel en gewezen aartsbisschop Godfried Danneels.

bron: Belga