Geweld Syrië – VN “geschokt” door geweld, willen toegang tot Aleppo

De Verenigde Naties zeggen “geschokt” te zijn door de escalatie van geweld in Syrië en vragen een onmiddellijke toegang tot Aleppo. De troepen van het Syrische regime bombarderen in de stad de oostelijke wijken die in handen van de rebellen zijn. “De Verenigde Naties zijn heel bedroefd en geschokt door de recente escalatie van geweld in verschillende gebieden van Syrië”, aldus de VN-verantwoordelijke voor Syrië, Ali al-Zaatari, en de regionale humanitaire coördinator Kevin Kennedy. De VN vragen alle partijen om de aanvallen op burgers en burgerlijke infrastructuur onmiddellijk te staken.
Het Syrische regime voert hevige bombardementen uit op de rebellenwijken in Aleppo. Daar maken meer dan 250.000 mensen al een belegering van meer dan vier maanden mee.
Volgens Zaatari en Kennedy hebben de Verenigde Naties een plan om de belegerde bevolking bij te staan. “De VN hebben met alle conflictpartijen in Aleppo en de betrokken staten een gedetailleerd humanitair plan gedeeld om dringende hulp aan de inwoners van Oost-Aleppo te leveren, en om de evacuatie van zieken en gewonden uit te voeren”, zeggen ze. Alle partijen moeten het plan aanvaarden en “ons een onmiddellijke en veilige toegang” toestaan “om hulp te leveren aan hen die het nodig hebben in het oosten van Aleppo, maar ook in alle andere delen van Syrië”.
Het oosten van Aleppo wordt sinds 2012 door rebellen gecontroleerd. Regeringstroepen, die steun krijgen van Rusland, belegeren dat deel van de stad. Mensenrechtenorganisaties klagen al enige tijd aan dat bij het beleg medische voorzieningen geviseerd worden, maar Moskou ontkent de beschuldigingen.

Bron: Belga