Frankrijk sluit geradicaliseerde minderjarige op die geboren werd in België

Frankrijk heeft een 17-jarige jongen opgesloten die in België geboren werd, zo heeft het Franse persbureau AFP vernomen bij gerechtelijke bronnen. Hij werd in voorlopige hechtenis geplaatst omdat hij gelinkt wordt aan het netwerk van de Franse jihadist Rachid Kassim, die vanuit Irak verschillende aanslagen in Frankrijk zou hebben geleid. De 17-jarige verdachte werd deze week opgepakt in de Bretoense stad Rennes, waar zijn familie sinds kort woont. Hij is in verdenking gesteld voor betrokkenheid bij terroristische activiteiten. De verdachte zou via sociaalnetwerksites actief contact hebben gehad met Rachid Kassim. Volgens een bron bij het onderzoek liet hij zich aanspreken als Abu Omar.

Kassim verblijft in Irak en wordt door het Franse gerecht verdacht van betrokkenheid bij minstens drie gelukte aanslagen – waaronder het bloedbad in Nice – en een hele reeks pogingen tot terreur.
De arrestatie van deze week is nog een gevolg van het onderzoek naar het 16-jarige meisje dat in augustus in de Parijse voorstad Melun werd opgepakt. Zij had in versleuteld bericht op de netwerksite Telegram kenbaar gemaakt dat ze bereid is een aanslag te plegen. Ook die minderjarige verdachte is in voorlopige hechtenis geplaatst.
Er wordt nog onderzocht of de nieuwe verdachte ook bereid was om tot terreur over te gaan.

Bron: Belga