“Deschacht gokte op verlies in Champions Leaguematch tegen Benfica”

Deschacht gokte op verlies in Champions Leaguematch tegen Benfica

De gokaffaire rond Anderlechtverdediger Olivier Deschacht neemt een nieuwe wending. Uit een geheim onderzoek van de Belgische voetbalbond, waarover VTM NIEUWS en Het Nieuwsblad berichten, moet blijken dat met een account op zijn naam geld werd ingezet op een nederlaag in de Champions Leaguewedstrijd van drie jaar geleden tegen Benfica. Deschacht stond in die partij, die paarswit met 2-3 verloor, bijna een uur op het veld. De KBVB moet nu onderzoeken of hij de match bewust manipuleerde. Deschacht kwam in september onder vuur te liggen toen bleek dat een account van hem op een goksite nog steeds actief was. Volgens Deschacht was het zijn broer Xavier die de account gebruikte, maar het Bondsparket liet niettemin een geheim onderzoek uitvoeren om na te gaan of de Anderlechtspeler zich schuldig had gemaakt aan matchfixing.

Het onderzoek heeft, zo berichten VTM NIEUWS en Het Nieuwsblad, aangetoond dat er wel degelijk op een verliesmatch van Anderlecht is gegokt met de account van Deschacht. “Speler Deschacht heeft gegokt op het verlies van Anderlecht in deze wedstrijd met effectieve winst als resultaat, vermits de wedstrijd eindigde op een 2-3 einduitslag”, luidt het.
In het bewuste duel tegen Benfica speelde Deschacht bijna een uur. Verschillende spelfases worden beschreven in het onderzoek, met de focus op de rol van Deschacht. Zo ook fases die tot doelpunten van Benfica geleid hebben, na slap verdedigen van Deschacht.

Een echt bewijs van matchfixing leverde het onderzoek niet op. Bovendien leverde de gok slechts 800 euro op, terwijl Deschacht een premie van 20.000 euro gekregen zou hebben bij winst. Maar toch staat er in het onderzoek te lezen dat de “algemene indruk bij het bekijken van het beeldmateriaal is: de meeste aanvallen van RSC Anderlecht vertrekken vanuit de verdediging via de rechterflank”.

Het Bondsparket moet nu oordelen of het de speler zal vervolgen of niet. Die inschatting zal uiteindelijk Marc Rubens, procureur binnen het Belgisch bondsparket, moeten maken. Hij laat weten “de definitieve resultaten van het onderzoek af te wachten, maar ook de premies bij Anderlecht een relevant element in het verhaal te vinden”.
In een reactie herhaalt Deschacht dat hij niets te maken heeft met gokken. “Tot voor mijn verhoor, wist ik niet dat er met mijn account gegokt is op die wedstrijd.”

bron: Belga