COP22 – COP22 beslist om akkoord van Parijs tegen eind 2018 uit te voeren

COP22 - COP22 beslist om akkoord van Parijs tegen eind 2018 uit te voeren
COP22 - COP22 beslist om akkoord van Parijs tegen eind 2018 uit te voeren

Op de 22ste VN-klimaatconferentie (COP22) in Marrakech is vrijdagavond beslist om de implementatie van het akkoord van Parijs te versnellen. Dat moet ten laatste tegen december 2018 gebeurd zijn, wanneer de 24ste VN-klimaatconferentie plaatsvindt. Op de COP23, die in het Duitse Bonn zal doorgaan onder het voorzitterschap van Fiji, wordt voorzien in een rapportering van de geleverde vooruitgang.
Wat de financiering van de klimaatactie op lange termijn betreft, dringt de aangenomen tekst er bij de ontwikkelde landen op aan “een beter evenwicht te vinden” tussen de fondsen voor de vermindering van de klimaatverandering en de fondsen voor de aanpassing aan de gevolgen van de klimaatverandering.
Met betrekking tot de versterking van de klimaatactie verwelkomt de aangenomen tekst de oprichting van een “Partnerschap van Marrakesh voor mondiale klimaatactie”. Dat instrument moet de inspanningen om broeikasgassen te verminderen ondersteunen en versterken in de periode 2017-2020, door de statelijke en niet-statelijke actoren (het maatschappelijk middenveld, de privésector, financiële instellingen, etc.) te verenigen in de strijd tegen klimaatverandering.

Bron: Belga