Wil Israël Palestijnse moslims toontje lager doen zingen?

Honderden Palestijnse Israëli’s en Palestijnen van de Gazastrook hebben vrijdag betoogd tegen een wetsontwerp dat het decibelgehalte van de oproepen tot het gebed in de moskees in Israël aan banden wil leggen. Het ontwerp werd zondag goedgekeurd door een ministeriële commissie en zal eerlang aan de Knesset worden voorgelegd. De bespreking van het wetsontwerp is echter geblokkeerd door minister van Gezondheid Yaacov Litzman. Die wil dat de tekst wordt herschreven, omdat hij vreest dat de wet ook betrekking heeft op het decibelgehalte van de sirenes die het begin van de sabbat aankondigen. De minister is lid van één van de ultra-orthodoxe joodse partijen die deel uitmaken van de regering.
Momenteel heeft de tekst, die inderdaad de muezzins op de minaretten van de moskeeën viseert, nog de theoretische speelruimte om op alle religieuze plaatsen te slaan.
Voor de Palestijnse moslims, zowat een zesde van de Israëlische bevolking, betreft de wet een zoveelste discriminatie tegen én de Palestijnen én de moslims.
Bovendien wil het ontwerp ook kracht van wet hebben in Oost-Jeruzalem. In dat door Israël bezette en tegen de VN-resoluties in geannexeerde stadsdeel wonen zowat 300.000 Palestijnen. Oost-Jeruzalem zou de hoofdstad moeten worden van een gebeurlijke Palestijnse staat.

Bron: Belga