Groen legt stedelijke taxshift op tafel in Antwerpen

Groen legt stedelijke taxshift op tafel in Antwerpen

Oppositiepartij Groen legt in Antwerpen een voorstel tot taxshift op tafel om de stedelijke fiscaliteit “rechtvaardiger en duurzamer” te maken. De aanvullende personenbelasting is te hoog in vergelijking met de rest van Vlaanderen, vindt de partij, en de bedrijfsbelastingen zijn “oubollig en te weinig sturend”. Het Havenbedrijf kan dankzij de gestegen winsten van de voorbije jaren dan weer meer bijdragen, klinkt het. Als het van Groen zou afhangen, betalen Antwerpenaren straks een kwart minder aanvullende personenbelastingen (6 in plaats van 8 procent) of jaarlijks 145 euro minder voor een gemiddeld gezin. Dat zou 33 miljoen euro minder inkomsten betekenen voor de stad, maar dat geld wil Groen elders halen. “We pleiten voor een eerlijkere bijdrage van grote bedrijven, want die bijdrage ligt nu lager dan in de rest van Vlaanderen”, zegt Wouter Van Besien, Groen-fractieleider in de gemeenteraad. “Kleine bedrijven en zelfstandigen willen we daarvan vrijstellen, om de lokale economie te ondersteunen.”

De bedrijfsbelastingen moeten volgens Groen hervormd worden om duurzaamheid te stimuleren. Zo zou de vestigingsbelasting progressief stijgen bij meer ruimtegebruik en zou de belasting op drijfkracht gebaseerd worden op elektriciteitsverbruik, terwijl bedrijven die groene stroom gebruiken of zelf groene stroom produceren een vermindering zouden krijgen. Verder wil Groen af van enkele “pestbelastingen” zoals de imagotaks en taxibelasting, maar zou het Havenbedrijf wel 10 miljoen euro extra moeten bijdragen aan de stad (van 21,3 naar 31,3 miljoen euro).

“We gaan over deze voorstellen het debat openen op de gemeenteraad”, geeft Van Besien aan. “De Antwerpenaar zou er beter van worden, de grote bedrijven maken genoeg winst om meer te kunnen bijdragen en duurzame bedrijvigheid wordt beloond.”

bron: Belga