Geweld Syrië – VN verlengt onderzoek naar gebruik chemische wapens met een jaar

Geweld Syrië - VN verlengt onderzoek naar gebruik chemische wapens met een jaar
Geweld Syrië - VN verlengt onderzoek naar gebruik chemische wapens met een jaar

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft donderdag het mandaat van het Joint Investigative Mechanism met een jaar verlengd, tot november 2017. Dat JIM onderzoekt wie verantwoordelijk is voor de aanvallen met chemische wapens in Syrië. Een resolutie die werd ingediend door de Verenigde Staten werd unaniem goedgekeurd door de vijftien lidstaten van de V-raad. Opvallend is dat ook bondgenoot van Damascus Rusland de resolutie goedkeurde, terwijl de Russische ambassadeur bij de VN Vitali Tsjoerkin zich eind oktober nog twijfelachtig had opgesteld tegen een verlenging van het mandaat. Indien dat toch gebeurt, moet het JIM zich in eerste instantie buigen over “de antiterroristische aspecten van zijn opdracht”, met name de beschuldigingen tegen de extremistische oppositiegroepen, en moet het ook onderzoeken voeren in andere landen in de regio, stelde hij toen.
In de resolutie van de VS is opgenomen dat het mandaat van het JIM nog verlengd kan worden indien “de Raad dat nodig acht”. De Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power verklaarde dat “het JIM een noodzakelijk instrument is om te strijden tegen de straffeloosheid”. Ze herhaalde ook dat er “geloofwaardige bewijzen zijn van verschillende andere aanvallen met chemische wapens door het Syrische regime”.
De Russische viceambassadeur bij de VN Vladimir Safronkov benadrukte dan weer dat er “zeer duidelijke bewijzen zijn voor het gebruik van chemische wapens door terroristische organisaties” en vroeg aan de onderzoekers dat ze “niet bepaalde landen onder druk zetten” om de schuld bij Damascus te leggen.
Uit rapporten van het JIM blijkt dat het Syrische leger met een helikopter chloorgas heeft verspreid boven drie dorpen in het noorden van Syrië in 2014 en 2015 en dat terreurgroep Islamitische Staat een aanval met mosterdgas uitvoerde in augustus 2015. Het was de eerste keer dat Damascus rechtstreeks werd beschuldigd van chemische aanvallen. Het Syrische regime ontkent die beschuldigingen met klem.

Bron: Belga