COP22 – Marghem bespreekt problemen op energiemarkt met Duitse collega

COP22 - Marghem bespreekt problemen op energiemarkt met Duitse collega
COP22 - Marghem bespreekt problemen op energiemarkt met Duitse collega

Federaal minister van Energie en Milieu Marie Christine Marghem (MR) heeft donderdag, in het kader van de 22ste VN-Klimaatconferentie in het Marokkaanse Marrakech, met de Duitse minister van Milieu Barbara Hendricks de problemen op de energiemarkt besproken. “Ik heb haar gezegd dat de energiemarkt niet ideaal functioneert”, aldus Marghem. Volgens de MR-politica hebben verschillende elementen gezorgd voor problemen op de markt, zoals de sluiting van de kerncentrales in Frankrijk, de ongunstige weersomstandigheden voor de hernieuwbare energie en de slechte werking van de algoritmes van het beheer van de grensoverschrijdende elektriciteitsstromen.
“We hebben tien dagen geleden in België pieken gezien van 600 euro per MWh en meer dan 800 euro per MWh in Frankrijk, maar we zagen ook prijzen van 70 euro per MWh”, zei Marghem. De minister voegde ook toe dat ze een brief stuurde naar de Duitse minister van Energie Sigmar Gabriel over de kwestie, en heeft gevraagd aan elektriciteitsnetbeheerder Elia om zich over de zaak te buigen.
Marghem heeft donderdag ook haar ongenoegen uitgedrukt over de plannen van tientallen Duitse en Nederlandse gemeenten om juridische acties te ondernemen tegen de “scheurtjeskernreactor” Tihange 2. Ze herhaalde dat het controleorgaan FANC, na een gedetailleerd onderzoek, beslist had dat de uitbating van de centrale zonder enig probleem kon worden voortgezet, en dat het FANC met de Duitse autoriteiten was overeengekomen om informatie uit te wisselen rond de veiligheid met het Duitse controleorgaan.
Tot slot wees de Belgische minister erop dat Duitsland, dat beslist heeft om kernenergie de rug toe te keren, wel vier zeer vervuilende kolencentrales uitbaat in de buurt van de Belgische grens.

Bron: Belga