849 personen met een handicap wachten langer dan tien jaar op ondersteuning 849 personen met een handicap wachten langer dan tien jaar op ondersteuning

849 personen met een handicap wachten langer dan tien jaar op ondersteuning 849 personen met een handicap wachten langer dan tien jaar op ondersteuning

849 personen met een handicap wachten al langer dan tien jaar op zorg en ondersteuning vanuit het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Dat blijkt uit het antwoord van Vlaamse minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) op een vraag van Martine Taelman (Open Vld). Zes mensen wachten al meer dan 17 jaar. Als al deze 849 mensen de ondersteuning zouden krijgen die ze vragen, kost dat de Vlaamse overheid 22,419 miljoen euro. Nog eens 4.216 personen met een handicap wachten al meer dan 5 jaar op ondersteuning. Voor Martine Taelman is meer dan tien jaar wachten onaanvaardbaar lang. “Ik dring erop aan dat met de budgetten die we de komende drie jaar uittrekken, de personen die meer dan 10 jaar op de wachtlijst staan, eindelijk ondersteuning zullen krijgen.”

De Vlaamse overheid verdeelt de middelen nu voor het eerst tussen de verschillende prioriteitengroepen, dus ook de zogenaamde prioriteitengroep 3 waar de mensen die al meer dan tien jaar wachten in ondergebracht worden. “Binnen deze groep zouden de budgetten worden toegekend in functie van de datum van registratie van de actieve vraag op de wachtlijst”, aldus Taelman. 849 personen met een handicap wachten al langer dan tien jaar op zorg en ondersteuning vanuit het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Dat blijkt uit het antwoord van Vlaamse minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) op een vraag van Martine Taelman (Open Vld). Zes mensen wachten al meer dan 17 jaar. Als al deze 849 mensen de ondersteuning zouden krijgen die ze vragen, kost dat de Vlaamse overheid 22,419 miljoen euro. Nog eens 4.216 personen met een handicap wachten al meer dan 5 jaar op ondersteuning. Voor Martine Taelman is meer dan tien jaar wachten onaanvaardbaar lang. “Ik dring erop aan dat met de budgetten die we de komende drie jaar uittrekken, de personen die meer dan 10 jaar op de wachtlijst staan, eindelijk ondersteuning zullen krijgen.”

De Vlaamse overheid verdeelt de middelen nu voor het eerst tussen de verschillende prioriteitengroepen, dus ook de zogenaamde prioriteitengroep 3 waar de mensen die al meer dan tien jaar wachten in ondergebracht worden. “Binnen deze groep zouden de budgetten worden toegekend in functie van de datum van registratie van de actieve vraag op de wachtlijst”, aldus Taelman.

bron: Belga