Kasteelmoord – Verdediging verbolgen over beïnvloeding van parket

De advocaat van André en Johan Gyselbrecht heeft scherp gereageerd op de telefoongesprekken die werden uitgezonden in het programma Terzake. In de gesprekken probeert de familie van het slachtoffer het onderzoek te beïnvloeden. Meester Johan Platteau hekelt vooral de houding van het Brugse parket. “Ik zeg al lang dat er zaken niet kloppen, maar nu ben ik toch nog serieus geschrokken”, aldus meester Platteau. “Ik heb altijd gevraagd om die zogezegd niet-relevante telefoongesprekken te mogen horen, maar dat is altijd geweigerd.” Uit de gesprekken blijkt dat een procureur nauw contact heeft met de vader van Stijn Saelens. “Ik heb 70 moordzaken gedaan, niet alleen voor de beschuldigde. Maar ik ben nooit thuis uitgenodigd op de koffie. Dit is werkelijk ongehoord.”
André Gyselbrecht besloot naar eigen zeggen dat zijn schoonzoon een lesje moest krijgen voor feiten van incest. “Er was een strafklacht ingediend door meester Jef Vermassen. Stijn Saelens is nooit één seconde opgepakt, hij is zelfs nooit ondervraagd. Voor ernstige feiten zoals incest, dat klopt toch niet. Ik doe 25 jaar strafrecht, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt.”
Recent stond meester Platteau al lijnrecht tegenover het Brugse parket. In een brief aan de Antwerpse stafhouder had het parket gevraagd om de advocaat van de zaak te halen. De aanleiding was een vermeend etentje met de vrouw van Stijn Saelens, die burgerlijke partij is in het dossier. “Daar was niets van aan. Het is belachelijk hoe ze mij uit het dossier hebben willen bonjouren. Een advocaat valselijk beschuldigen, dat doet je niet. Eigenlijk vind ik dit alles vooral beangstigend.”
Dinsdag buigt de raadkamer zich over de verwijzing van het dossier. Het is nog niet duidelijk of de telefoongesprekken gevolgen zullen hebben voor het onderzoek.

bron: Belga