Jihadexpert Montasser Alde’emeh krijgt 6 maanden cel met uitstel voor schriftvervalsing

Jihadexpert Montasser Alde'emeh krijgt 6 maanden cel met uitstel voor schriftvervalsing

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft vandaag jihadexpert Montasser Alde’emeh, advocaat Nabil R. en voormalig Mechels imam Khalid O. schuldig bevonden aan schriftvervalsing en het gebruik van valse stukken. De drie kregen 6 maanden cel met uitstel. Jawad O. werd vrijgesproken. De zaak gaat over twee documenten waaruit moest blijken dat Jawad O. een deradicaliseringstraject had gevolgd bij zijn broer Khalid en bij de vzw De Weg Naar, waarvan jihadexpert Montasser Alde’emeh de voorzitter is.

Toen Jawad in november 2015 werd opgepakt in een onderzoek naar de organisatie The Way of Life, stelde broer Khalid een document op waaruit bleek dat zijn broer bij hem en bij De Weg Naar een deradicaliseringsbegeleiding had gevolgd. Daarnaast nam hij met Alde’emeh telefonisch contact op met de vraag of hij eveneens op papier wilde zetten dat Jawad gederadicaliseerd was, met het oog op de raadkamer die enkele dagen later zou plaatsvinden.

Alde’emeh ging op het voorstel in waarop Khalid O. samen met Nabil R, op dat ogenblik de raadsman van Jawad, naar Molenbeek trok om het attest te gaan ophalen. Omdat Alde’emeh niet over een printer beschikt, stuurde hij de tekst via mail door naar Nabil R. Het document bevatte logo noch handtekening, beiden werden achteraf door Nabil R. toegevoegd. De onderzoeksrechter stelde zich vragen bij de echtheid van beide documenten en startte in januari 2016 een onderzoek.

De rechter meent dat de vervalsing bewezen is en veroordeelde het trio tot zes maanden met uitstel en een geldboete van 600 euro. De boete is effectief.

bron: Belga