Vrouw wordt zwanger tijdens zwangerschap

Foto - Pexels

Een Australische vrouw is bevallen van een tweeling. Niets bijzonders, ware het niet dat beide baby’s op een verschillend tijdstip zijn verwekt.

Superfoetatie heet het uiterst zeldzame fenomeen en komt voor als er na de bevruchting toch nog een eisprong plaatsvindt. Volgens de wetten van de natuur is dit echter onmogelijk, omdat na de conceptie het hormoon progesteron wordt aangemaakt. Dit hormoon voorkomt dat er een nieuw eitje gaat rijpen.

Dat er in dit geval toch nog een eitje gerijpt is komt door de hormonenkuur die Kate Hill heeft gevolgd. De Australische lijdt namelijk aan het syndroom van Stein-Leiventhal, waardoor ze niet ovuleert. De kuur diende om de eicelproductie te stimuleren en heeft ertoe geleid dat er – ondanks de aanmaak van progesteron – toch nog een eitje is kunnen rijpen.

Het was dan ook een enorme verassing toen de kersverse ouders op de tweede echo een extra vruchtje zagen. Ook voor Kate’s arts was het lang zoeken naar een verklaring. Wereldwijd zijn er maar tien gevallen van superfoetatie bekend.