Recordaantal migranten bereikte vorige maand Italië

Recordaantal migranten bereikte vorige maand Italië
Recordaantal migranten bereikte vorige maand Italië

In oktober hebben meer dan 27.500 migranten Italië via de Middellandse Zee bereikt, meer dan het dubbele in vergelijking met september. Dat zegt het Europese grensagentschap Frontex. Het gaat om het “hoogst geregistreerde aantal ooit”, klinkt het. Volgens Frontex steeg het aantal migranten vorige maand spectaculair omdat mensensmokkelaars door “de relatief slechte weersomstandigheden in september” meer migranten dan gewoonlijk in de nauwelijks zeewaardige bootjes laadden. De meeste migranten kwamen uit Nigeria en Eritrea.

Het grote aantal vluchtelingen dat de oversteek waagde, leidde ook tot veel dodelijke slachtoffers. In het stuk Middellandse Zee tussen Noord-Afrika en Italië werden in oktober 127 lichamen gevonden, maar “zeer waarschijnlijk” zijn in werkelijkheid veel meer mensen verdronken.

Ook in november blijven veel migranten de oversteek wagen. Vandaag werden nog 580 mensen gered en is minstens één dode gevallen. Maandag en gisteren werden nog bijna 900 migranten gered en kwamen zeven mensen om.

Bron: Belga