Luchthaven plant fors meer vluchten boven Vlaanderen

Luchthaven plant fors meer vluchten boven Vlaanderen

Uit het nieuwe strategische plan van Brussels Airport Company (BAC) blijkt dat de luchthaven fors wil uitbreiden. Om dat te kunnen, hoopt de uitbater van de luchthaven onder meer om een van de bestaande landingsbanen met 800 meter te verlengen. Op die manier kan ze ook gebruikt worden om vliegtuigen te laten opstijgen én meer vliegtuigen te kunnen ontvangen. Dat meldt het Nieuwsblad vandaag. Op dit moment plaatst Brussels Airport, de uitbater van de nationale luchthaven, de laatste punten en komma’s in het Strategisch Plan 2040 wat moet leiden tot een forse uitbreiding van de luchthaven van Zaventem. “Brussels Airport heeft nog geen knopen doorgehakt, maar het plan bevat verschillende ­scenario’s. Het één al indrukwekkender dan het andere”, zo meldt ‘een gezaghebbende bron’ aan Het Nieuwsblad.

Meest in het oog springend, is de ­mogelijke verlenging van piste 25L met 800 meter tot vier kilometer, zo wordt die een van de langste van Europa.

Daarnaast wil Brussels Airport nog een bedrijvenpark oprichten, het liefst met een extra oprit naar de E40 langs Kortenberg.

De verschillende schepencolleges van de omringende gemeenten zouden als eerste worden uitgenodigd om een toelichting te krijgen. Door de piste naar het oosten op te trekken hoopt Brussels Airport dat de vliegtuigen helemaal niet meer of toch zo weinig mogelijk over het Brusselse Gewest moeten, waar strenge geluidsnormen gelden. “Alle last komt zo op de Vlaamse Rand terecht en Brussel wordt geheel ontzien. Een oneerlijke situatie”, zegt schepen Bart Nevens (N-VA) van Kortenberg.

bron: Belga