Geert Bourgeois pleegt overleg met Britse Brexit-minister

Geert Bourgeois pleegt overleg met Britse Brexit-minister

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft David Jones ontmoet, de Britse onderminister voor de Brexit. Bourgeois ontving hem in Brussel, nadat hij eerder een bezoek aan Londen en een bezoek aan Jones had moeten afzeggen wegens de CETA-onderhandelingen. Tijdens het gesprek wees Bourgeois op de grote historische en actuele banden tussen het Verenigd Koninkrijk en Vlaanderen en op de impact van de Brexit op de Britse en Vlaamse economie en samenleving. Hij pleitte ook voor een zo hecht mogelijke band: “Het Verenigd Koninkrijk is een enorm belangrijke handelspartner voor Vlaanderen: het is onze vierde exportmarkt en zowat 87 procent van de handel tussen ons land en het VK is Vlaams. Het is van cruciaal belang dat de handel over het Kanaal blijft floreren”.

Bourgeois herhaalde ook dat, samen met de onderhandelingen over het uittreden uit de EU, de onderhandelingen over de nieuwe samenwerking tussen het VK en de EU opgestart moeten worden. Bourgeois: “Het is voor Vlaanderen uiterst belangrijk dat de banden met het VK sterk en open blijven: zowel op economisch, cultureel, wetenschappelijk als persoonlijk vlak”.

De Vlaamse vertegenwoordiging in Londen organiseert op 19 januari een rondetafel om de impact van de Brexit voor Vlaanderen in kaart te brengen. Verschillende stakeholders – werkgeversorganisaties, landbouworganisaties, havens enz. – zullen uitgenodigd worden.

bron: Belga