Democratische senator wil systeem van kiesmannen afschaffen

Democratische senator wil systeem van kiesmannen afschaffen
Democratische senator wil systeem van kiesmannen afschaffen

Barbara Boxer, een Democratische senator voor de staat Californië, heeft gisteren een wetsvoorstel ingediend waarin ze voorstelt om het Amerikaanse kiescollege niet langer te laten beslissen over het presidentschap. De kandidaat met de meeste stemmen moet volgens haar voortaan rechtstreeks tot president worden verkozen. Het voorstel komt er niet toevallig nu de omstreden Republikeinse kandidaat Donald Trump de verkiezingen heeft gewonnen, hoewel de Democrate Hillary Clinton meer stemmen had behaald. “Het kiescollege is een achterhaald en antidemocratisch systeem, dat geen uitdrukking geeft aan onze moderne samenleving. Het moet onmiddellijk veranderen. Alle Amerikanen moeten de garantie krijgen dat hun stem telt”, zo verdedigt Boxer haar voorstel.

Bij de verkiezingen van 8 november had Hillary Clinton de ‘popular vote’ gewonnen, met 750.000 stemmen voorsprong op haar Republikeinse concurrent. Maar door het systeem van de kiesmannen die per staat worden verdeeld, was het Trump die het presidentschap binnenhaalde. Hij heeft zeker 290 kiesmannen achter zich, tegenover 232 voor Clinton.

Dat verschil is onder meer te verklaren doordat Clinton bijvoorbeeld in Californië meer dan 61 procent procent van de stemmen binnenhaalde. Maar daarmee behaalt ze evenveel kiesmannen als met een score van 50,1 procent.

Door dat systeem had de Democratische partij ook al in 2000 de strijd om het Witte Huis verloren. Al Gore wist toen de meeste kiezers te overtuigen, maar George W. Bush behaalde de meerderheid in het kiescollege.

Het is in de geschiedenis van de VS nog maar vijf keer gebeurd dat de kandidaat met de meeste stemmen er niet in slaagt om ook de meeste kiesmannen te behalen.

Bron: Belga