Belgische ontwerpbegroting dreigt Europese begrotingsregels te overtreden

Belgische ontwerpbegroting dreigt Europese begrotingsregels te overtreden

Het risico bestaat dat de Belgische ontwerpbegroting voor 2017 niet zal voldoen aan de Europese begrotingsregels. Dat heeft de Europese Commissie vandaag geoordeeld na een analyse van het Belgische begrotingswerk. Zeven andere eurolanden zitten in hetzelfde schuitje. Dat België op de vingers zou getikt worden, stond in de sterren geschreven. Vorige week al raamde de Commissie dat het begrotingstekort dit jaar tot 3,0 procent van het bbp zou stijgen, om volgend jaar opnieuw te dalen tot 2,3 procent.

Het is vooral de hoge overheidsschuld die de Commissie zorgen blijft baren. België heeft in dat kader onvoldoende inspanningen geleverd om het structurele begrotingssaldo te verbeteren, meent de Commissie. Daarom gaat ze een nieuw rapport maken over het Belgische respect voor de Europese schuldnorm, kondigde vicevoorzitter Valdis Dombrovskis vandaag aan.

Ook de Italiaanse staatsschuld belandt opnieuw in het vizier van de Commissie. De overige eurolanden wiens ontwerpbegroting voor volgend jaar de Europese regels dreigt te schenden, zijn Spanje, Portugal, Finland, Slovenië, Cyprus en Litouwen.

Het budgettaire huiswerk van Duitsland, Nederland, Luxemburg, Slovakije en Estland is volgens de Commissie volledig in orde. De ontwerpbegrotingen van Frankrijk, Oostenrijk, Ierland, Letland en Malta zijn in grote lijnen in overeenstemming met de regels. De Griekse ontwerpbegroting wordt niet beoordeeld omdat die geëvalueerd wordt in het kader van het financiële steunprogramma voor het land.

bron: Belga