België trekt asielexperts terug uit Griekenland

België trekt asielexperts terug uit Griekenland

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) haalt zijn experts op de Griekse eilanden terug naar België, omdat hij vreest dat ze te veel gevaar lopen. Hij eist dringend optreden van de Griekse overheid, schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard vandaag. De situatie op de Griekse eilanden gaat de jongste tijd van kwaad naar erger. Op Lesbos staken vluchtelingen uit Pakistan en Bangladesh de kantoren van de Europese asielorganisatie in brand, uit frustratie over de trage afhandeling van hun asielaanvragen. Bovendien wordt het personeel dagelijks bedreigd, ook de experts die België naar Griekenland heeft gestuurd om er samen te werken met de Europese asielinstanties.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken heeft daarom beslist om alle Belgen terug te halen. Op het hoogtepunt werkten enkele tientallen Belgische experts op de Griekse eilanden, maar sinds vorige week is er niemand meer.

Francken vraagt extra politie, een veiligheidsplan en een verplaatsing van de kantoren om de veiligheid van zijn medewerkers te verzekeren. Ook dringt hij aan op een sneller asielproces en grotere inspanningen om vluchtelingen terug te sturen naar Turkije of hun land van herkomst.

Tot slot vraagt hij betere leefomstandigheden in de hotspots op de Griekse eilanden, die de voorbije weken geteisterd werden door rellen. Zolang die beterschap er niet is, blijven de Belgische experts thuis.

Later deze week spreekt hij met zijn Griekse collega Ionnis Mouzalas over de kwestie tijdens een Europese top in Brussel.

bron: Belga