Amerikaanse bluespianist Mose Allison overleden

Amerikaanse bluespianist Mose Allison overleden
Amerikaanse bluespianist Mose Allison overleden

De Amerikaanse pianist Mose Allison, een van de weinige blanke bluessterren, is dinsdag op 89-jarige leeftijd overleden in het zuiden van de Verenigde Staten. Dat deelde zijn familie mee. De kunstenaar, die afkomstig was van Tippo in Mississippi, stierf in zijn huis in South Carolina.
Zijn muziek, die met humor vertelde over het leven in het diepe zuiden, was geïnspireerd op de zwarte pachters in zijn omgeving. “Ik had nooit gedacht dat ik zwarte muziek zou spelen. Ik speelde gewoon muziek, wat ik leuk vond”, zei Allison enkele jaren geleden in een interview.
Op de vraag of hij als blanke bluesartiest met vooroordelen te maken kreeg, antwoordde hij: “Ik had nooit problemen, totdat ik in New York aankwam. Daar begon iedereen tegen me te zeggen dat ik niet kon doen wat ik deed.”
Mose Allison was nooit een superster, maar begon in de jaren 1960 te touren door Groot-Brittannië. Daar werd hij op een indirecte manier beroemd, omdat rockbands er zijn muziek speelden. Zo werd een van zijn meest bekende nummers, “Young Man Blues”, gezongen door de Britse rockband The Who.

Bron: Belga