Trump president-elect – Trumps nieuwe hoofdstrategist stuit op verzet burgerrechtenorganisaties

Trump president-elect - Trumps nieuwe hoofdstrategist stuit op verzet burgerrechtenorganisaties

De keuze van de toekomstige Amerikaanse president Donald Trump om de rechtse mediabaas Stephen Bannon aan te stellen als zijn hoofdstrategist en -raadgever, stootte maandag op felle kritiek van burgerrechtenorganisaties.
Breitbart is de voormalige hoofdredacteur van de conservatieve website Breibart News, en dat valt moeilijk bij sommigen. “Stephen Bannon was de belangrijkste drijfveer achter de transformatie van Breitbart in een blanke, volksnationalistische propagandamachine, zo tweette het Southern Poverty Law Centre (SPLC), een ngo die haat, intolerantie en discriminatie bestrijdt. Trump moet zijn aanstelling ongedaan maken. In zijn overwinningstoespraak zei hij dat hij de president wil worden van alle Amerikanen. Bannon moeten gaan.”
Het hoofd van de Anti-Defamation League, een Joodse ngo die antisemitisme en alle vormen van fanatisme bestrijdt, sprak van een “trieste dag”. “Wij roepen de verkozen president op om Amerikanen aan te duiden die toegewijd zijn aan het welzijn van alle mensen in ons land, en die de waarden van pluralisme en tolerantie aanhangen, die ons land zo groot maakten”, aldus CEO Jonathan Greenblatt.
Uittredend president Obama wilde tijdens zijn eerste persconferentie sinds de verkiezing van Trump van maandag geen commentaar geven op de keuze voor Bannon. “Het zou ongepast zijn om op elke aanstelling die de nieuw verkozen president doet commentaar te geven, als ik me wil houden aan de idee dat we een vlotte overgang willen bevorderen.”

bron: Belga